Lidt at tænke over

 

Lad ikke dit barn tage permanent skade
Jo tidligere du griber ind, desto mindre permanent skade risikerer den unge at få. 
Hash er under ingen omstændigheder for unge - læs den rystende undersøgelse fra 2012 her

World Health Organisation (WHO) definerer afhængighed således: 

En person som over 1 måned har 3 eller flere af nedenstående symptomer

1. Meget stærk trang til at indtage stoffet
2. Vanskeligheder med at styre indtagelsen, standse eller nedsætte brugen
3. Fysisk eller psykisk ubehag (abstinenssymptomer), når stoffet ikke indtages, eller personen indtager stoffet for at undgå disse
4. Udvikling af tolerans, dvs. at der efterhånden skal mere stof til at opnå den ønskede virkning
5. Rusmidlet har en dominerende rolle i personens prioritering og tidsforbrug
6. Vedblivende brug trods erkendte skader 

 

Tak til Mikael Josephsen for at måtte citere dette opslag fra hans facebook d. 14 september 2014: 

Mødte i går to søde 17 årige, der på efterskolen havde lært, at hash kan man ikke blive afhængig af. Tænk, kører den endnu, den kørte også da jeg var ung, især blandt os afhængige. Tror nok de to unge kommer tilbage til skolen med en ny viden, fra en, der var dybt afhængig af det i 20 år, og som hørte sindssygehospitalets porte smække mange gange, før det gik op for ham, at det stof vist gjorde en syg.

Kan vi forældre nogensinde være på forkant?

 Senest er 4 unge indlagt, efter indtagelse af en blanding af kaustisk soda og fælgrens. Også ketamin (bedøvelsesmiddel primært anvendt til heste) er set i nattelivet. Ud over dette, er både lightergas og lim anvendte rusmidler, mens unge også fylder kølervæske i hash rygeredskaber, for at køle røgen så de hoster mindre. De unges fantasi er både stor, og ind imellem livsfarlig. Kan vi forældre være på forkant? Det kræver, efter min mening, endnu større indsats af både information fra det offentlige, såvel som forældres egen indsats for at indhente viden. 

Hvad gør du som forælder, for at vide hvad der bevæger sig i de unges natteliv?

Lad din teenager tage ansvar

Konflikter i hjemmet kan løses på mange måder. En metode er ved at lade den unge overtage ansvaret for sig selv og sit område. Opvask af eget bestik og porcelæn, vask af sit eget tøj, rengøring og oprydning på sit eget værelse og skift af sit eget sengetøj. Når de kun har sure sokker eller beskidt porcelæn tilbage, vil de fleste opdage, med ret kommer ansvar, og med ansvar kommer forpligtelser.
Hvordan lærer du din teenager at tage ansvar?

Åbne spørgsmål

Hvordan kommunikerer du med din teenager? Åbne spørgsmål kan sjældent besvares med "ja/nej", og vil derfor give anledning til bedre dialog.

Hvornår har du sidste stillet et åbent spørgsmål til din teenager?

Sandhedens pris

Koster det noget at være ærlig, så er det måske bedre at lyve?

Alle ved at sandheden er bedst, men i det øjeblik sandheden ikke er positiv hvordan reagerer du så? Hvis sandheden betyder at et udbrud af bebrejdelse, vrede, gråd, eller stuearrest og mistet privilegier, så er konsekvensen ofte de unge vælger at lyve. Hvis vi derimod møder sandheden, også den mindre positive, med en fornuftig dialog vil de ikke på samme måde føle behov for at lyve.

Hvad koster det dit barn at fortælle sandheden?

Opdrager eller vejleder

Når børn bliver teenagere skal vi forældre vende opdragelse, til råd og vejledning. Det er med til at udvikle den unge og de lærer derved at tage ansvar for sig selv og sine handlinger.

Er du opdrager eller vejleder?

Aftaler og konsekvenser

Unge har brug for klare grænser de kan forholde sig til. Grænser og aftaler som er flydende eller ændres fra dag til dag, forvirrer. Når grænsen eller aftalen ikke overholdes, bør konsekvensen være kendt på forhånd og blive gennemført, ellers fører det ofte til manglende respekt.

Har du klare aftaler om accepteret adfærd og konsekvenser i din familie?

Sund psykisk udvikling hos børn og unge

Her kan du læse mere om, hvordan børn og unge opnår den bedste sunde psykiske udvikling. Lidt nede på siden er der også 14 gode råd til hvad du, som forælder, kan bidrage med.

Hvad kan du gøre for at give dit barn en sund psykisk udvikling?

JoomSpirit